PANKRÁC ´45 / Martina Kinská

Švandovo divadlo (Praha)

scénář a režie Martina Kinská | dramaturgie Vladimír Čepek | scéna a kostýmy Lucie Labajová | hudbaZdeněk Dočekal | odborná spolupráce Petr Koura | inspice a asistent režie Petra Štanclová


hrají Klára Cibulková (Adina, herečka), Réka Derzsi (Lída, herečka), Eva Josefíková (Hana, odbojářka), Andrea Buršová (Julie, Židovka), Bohdana Pavlíková (Nová)


premiéra 7. 11. 2015


Inscenace získala nominaci na Cenu divadelní kritiky v kategorii „Nejlepší poprvé uvedená česká hra roku 2015“.


Komorní drama diváky zavádí do jedné cely pankrácké věznice, kde se na konci léta 1945 sejde pět žen: filmové hvězdy Adina Mandlová a Lída Baarová, půvabná Hana Krupková – spolupracovnice parašutistů výsadku SILVER A, Židovka Julie se svými vzpomínkami z Osvětimi a neznámá žena s tajemstvím. Euforie z konce války pomalu vyprchává, a tak právě nastal ten pravý čas vypořádat se s těmi, kdo se „provinili“. Která z žen bude odsouzena? Casting na popravu může začít! Napínavý příběh, v němž se realita prolíná s fikcí a prostor dostane i černý humor, rozhodně není dobovým dokumentem, ale pojednává o křehké hranici mezi kalkulem a zdravým pudem sebezáchovy, stejně jako o relativitě viny a následným vyrovnáváním se s ní.



„Casting na popravu“ začíná pózováním při pořizování fotek do vězeňské dokumentace a končí u výslechů, kde Lída a Adina svědčí proti sobě. Autenticita dvojice propůjčuje větší přesvědčivost i dalším, méně známým figurám. Klára Cibulková vstřebala gesta, mimiku a intonaci Mandlové do detailu, jako by ožila Kiki z Nočního motýla, a v intimních chvílích připomíná raněnou lvici. Réka Derszi není – navzdory snaze maskérek – Baarové tak fyzicky podobná, ale modeluje ji v souladu s textem jako psychicky poněkud labilní, sobeckou osobu se sklony k hysterii a teatrálnosti, v jádru spíš pragmatickou než naivní. Veronika Boušová, Divadelní noviny, 24. 11. 2015



Martina Kinská (1978) po absolvování oborů dramaturgie (2004) a teorie a kritika (2005) na pražské DAMU nejprve spolupracovala jako dramaturgyně s Divadlem J. K. Tyla v Plzni a se Středočeským divadlem Kladno a od roku 2005 nastoupila do Švandova divadlo Praha, kde působí již přes deset let. Dramaturgicky se podílela například na vzniku úspěšných inscenací Kdo je tady ředitel?, Mein Kampf, Řemeslníci, Idioti nebo Misantrop. Titul Pankrác '45 je jejím režijním debutem. Jako autorka se poprvé představila již na DAMU aktovkou Dutý úplněk a groteskou Jen tak. Napsala rovněž libreto k jednoaktové opeře Slavík a růže (2011, hudba Jiří Hájek, režie Veronika Riedlbauchová).


délka představení: 100 minut

replik breitling replik rolex