OSIŘELÝ ZÁPAD / Martin McDonagh

Divadlo Petra Bezruče (Ostrava)

Martin McDonagh patří k nejuváděnějším současným autorům. Jeho hry se inscenují po celém světě. Mezi ty nejpopulárnější patří drsná komedie Osiřelý západ, jejíž příběh se odehrává na zapadlém irském venkově. V inscenaci sledujeme vzájemně se provokující bratry Valena a Colemana, kteří se trumfují v nekonečných slovních přestřelkách, jejichž cílem je toho druhého ponížit. Autor rozehrává jedinečnou komedii naplněnou drsným, ale trefným humorem. Brilantní dialogy a groteskní nadsázka zobrazují svět nefungujících vztahů i pochybných mravních hodnot.

Dramatik Martin McDonagh se narodil a vyrostl v Londýně, ale k Irsku, odkud pocházejí jeho rodiče a kde trávil letní měsíce, si vybudoval silný vztah. Tato země plná výrazných lidí, stejně tvrdých jako citlivých, mu učarovala natolik, že se stala dějištěm jeho her. Mezi další hry, kterými si získal uznání a úspěchu diváků i kritiků, patří např. Kráska z Leenane či Pan Polštář.

autor Martin McDonagh / překlad Ondřej Sokol / režie Janka Ryšánek Schmiedtová / scéna Jaroslav Čermák / kostýmy Katarína Kováčiková / hudba Mario Buzzi / dramaturgie Daniela Jirmanová /pohybová spolupráce Petr Sýkora, Ivan Petrák

hrají Lukáš Melník, Ondřej Brett, Dušan Urban a Sarah Haváčová

délka představení 120 minut (představení má přestávku)

replik breitling replik rolex